Alleen het gebouw is al de moeite waard. Ten eerste de ligging aan de eeuwenoude Elfstedenroute De Geeuw, het water wat IJlst met Sneek verbindt. Ten tweede het ontwerp van het museum, van architect Haiko Meijer. Dit won in 2018 de prestigieuze Vredeman de Vries Architectuurprijs. Het ontwerp is geïnspireerd op de authentieke houtbouw uit het verleden: negen robuuste kubussen van Russisch larikshout vormen de basis. De binnenruimtes zijn bekleed met prachtig Duits vurenhout. Een transparant, energieneutraal, gebouw met een open uitstraling.
Het museum huisvest de collectie Nooitgedagt: een indrukwekkende hoeveelheid gereedschap, schaatsen en speelgoed. Het in 1865 opgerichte eenmansbedrijfje van Jan Jarigs Nooitgedagt groeide uit tot een groot bedrijf met landelijke bekendheid, vooral vanwege de schaatsen. Toch was dit slechts een bijproduct. De core-business was de productie van (timmer)gereedschappen. Nog steeds zijn de beitels, schaven en werkbanken van Nooitgedagt geliefd bij timmerlui en verzamelaars. Ook was Nooitgedagt bekend door de collectie prachtig houten kinderspeelgoed.
In Museum en Werkplaats Houtstad IJlst worden regelmatig workshops, demonstraties en cursussen voor jong en oud georganiseerd, met als doel de authentieke ambachten levend te houden.
Het stadje IJlst is zeker een bezoek waard. Houtzaagmolen de Rat, direct naast het museum is een belevenis. En direct tegenover het museum staat één van de elf fonteinen van het Eleven Fountains project uit 2018. Het bezoek aan IJlst wordt gecompleteerd door een wandeling langs de unieke overtuinen in het centrum.
- Gelegen aan de Elfstedenroute
- Geschiedenis van de houtindustrie en scheepsbouw
- Collectie Nooitgedagt: gereedschap, schaatsen en historisch speelgoed
- Interactief: workshops en cursussen
- Gelegen naast houtzaagmolen de Rat en de Elfstedenfontein