Het Kazemattenmuseum; misschien wel het best bewaarde museale geheim van Nederland. Rij je over de Afsluitdijk, dan passeer je het. Ongemerkt. En dat is zonde, want dit bijzondere museum herbergt een schat aan verhalen, heroïek, tragiek en is een toonbeeld van de moed waaraan wij onze vrijheid te danken hebben.
Dit is de enige plek in Europa waar de Duitse Blitzkrieg in mei 1940 een halt werd toegeroepen: de slag op de Afsluitdijk. Pakweg 225 militairen wisten in mei 1940, met hulp van kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau die 98 precisieschoten loste, de Duitse troepen, maar liefst 15.000 zwaarbewapende manschappen, te stoppen. Een bijzonder toonbeeld van onverzettelijkheid, slimme taktiek en moed.
Een kazemat is een soort bunker. Nader omschreven als een ‘van schietgaten voorziene ruimte voor de opstelling van een vuurwapen’. Totaal zijn er 17 kazematten, met muren tot wel drie meter dik. Afgezien van het feit dat ze waren ingericht voor de strijd tegen de vijand werd in de kazematten ook geleefd, gewoond, gegeten en geslapen. Dit wordt getoond in het Kazemattenmuseum. De slaapplaatsen met de originele stromatrassen, de telefooncentrale, de commandopost, luchtdoelremisekazemat, de stellingkeuken, de wapenkamers, mitrailleurkazemat, kanonkazemat, zoeklichtkazemat, een wachtlokaal en het sanitair.
Het Kazemattenmuseum is een broedplaats van verhalen. Niet alleen over de Slag om de Afsluitdijk en Stelling Kornwerderzand, maar ook over bouw van de Afsluitdijk en de aanleiding daartoe, de Duitse bezetting en de bevrijding, in het voorjaar van 1945, de Koude Oorlog en het verhaal over de, in de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer neergestorte, Lockheed Hudson en z’n bemanning.
Krijg kippenvel door de indrukwekkende monumenten die zijn opgedragen aan de omgekomen bemanningsleden van Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau (gezonken op 14 mei 1940) en de andere gesneuvelde militairen.
Bezoek het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand: je mag het niet missen.