Het Jopie Huisman Museum, één van de populairste musea van het noorden, is gewijd aan het werk en het leven van de Friese schilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven. Het is de menselijke maat die de rode draad vormt in zijn even veelzijdige als fascinerende oeuvre.
Het museum, destijds het eerste museum in Nederland wat speciaal gebouwd werd voor een nog levende kunstenaar, herbergt een fascinerende collectie schilderijen, tekeningen en aquarellen in verschillende stijlen. Soms realistisch, soms expressionistisch, karikaturaal of panoramisch, soms met een knipoog naar idolen van Jopie, zoals Rembrandt en van Gogh. Maar altijd oprecht, poëtisch en met een verhaal. Want in het Jopie Huisman hangen geen schilderijen aan de muur, maar verhalen; de bijzondere, emotionerende, originele, vaak komische verhalen van een groot kunstenaar. De bezoekers worden door Jopie meegenomen naar zijn wereld.
Jopie Huisman (1922-2000) was schilder, oudijzerhandelaar, verhalenverteller en filosoof, maar dan van de toegankelijke soort. Een BN’er in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, dankzij zijn vele mediaoptredens. Met uitspraken als: ‘wat als oud vuil is afgedankt, verandert in iets wat kan ontroeren’, hing Nederland aan z’n lippen.
Het zijn juist de filosofisch getinte uitspraken en levenswijsheden die in het museum een tweede laag vormen, waarin Jopie, via de audiotour, zélf het woord richt tot de bezoeker.
In het eigentijdse, recent totaal vernieuwde, museum in Workum zijn de veelzijdige werken van Jopie Huisman gerangschikt in drie centrale thema’s: duurzaamheid, natuur en mededogen. Voor jeugdige bezoekers is er een speciale kinderaudiotour, met werkboek. Voor buitenlandse bezoekers is er een Duitse en Engelse uitvoering van de audiotour.
Naast de vaste expositie ‘Jopie’s kathedraal’ worden in de nieuwe museumvleugel jaarlijks wisselende tentoonstellingen georganiseerd.
Het Jopie Huisman Museum: ontroerend, fascinerend en betoverend.